http://www.90minut.pl/news/277/news2770 ... tnych.html
http://www.90minut.pl/news/277/news2770 ... tnych.html
Takich ruchów będzie pewnie co raz więcej. #PJS
Re: Sezon 2016/17. Runda wiosenna. Spekulacje, transfery
427Po dzisiejszym spotkaniu usiadłem i przeprowadziłem analizę pod kątem PJS (stan przed meczem z Puszczą). Trochę wyprzedzająco, ale mam dużą wiarę w naszą drużynę.
Mecze Odry do końca: Rozwój (w; 8), Błękitni (d; 9), Zambrów (w; 18), Kotwica (d; 12), Raków (w; 17); Bytom (d; 15).
Liczba w nawiasie to aktualne miejsce w PJS, my mamy 7. Po meczu z Puszczą nie mamy jeszcze pewnego awansu, choć tylko kataklizm mógłby odebrać 1 ligę. Jesteśmy blisko magicznej bariery 60 pkt, a to zawsze dawało promocję do ligi wyżej. Dodatkowo, po porażce Siarki, raczej nie spadniemy w tabeli poniżej 4 miejsca (musielibyśmy wszystko przegrać, a Siarka wszystko wygrać do końca).
Jedno jest pewne - musimy wygrać w Katowicach. Dlatego też, że Rozwój walczy o utrzymanie, a jest naszym bezpośrednim rywalem jeśli chodzi o PJS. Mają do nas stratę 137 pkt, dodatkowo słyną z pracy z młodzieżą i mają jej dużo w swoim składzie.
Jednak już dalej, oprócz Błękitnych, zaczynają się mecze z zespołami niechętnie korzystającymi z młodych. Dodatkowo od meczu z Błękitnymi bije licznik 5 meczów do końca, a przypominam, że aby punkty do PJS były liczone, to zawodnik MUSI rozegrać 5 meczów, a w nich łącznie min. 270 minut. Dlatego też jeśli chcemy powalczyć o PJS, a szansa jest naprawdę duża, to plan jest prosty: wygrywamy najbliższy mecz, a potem skład zestawiamy z młodych (najlepiej wychowanków) + dajemy szansę kilku mniej grającym seniorom, aby sprawdzić ich pod kątem 1 ligi. Dobrze, że w walkę o utrzymanie ciągle zamieszanych jest dużo zespołów; im dłużej będą musieli walczyć ze sobą, tym lepiej dla nas - wiadomo, że nie sprzyja to stawianiu na młodych, bo cel nr 1 to utrzymanie.
Jak mógłby wyglądać skład wystawiany od meczu z Błękitnymi? Na szybko: Ziarko (M) (wiąże z nim większe nadzieje na przyszłość, Kowalczyk pewnie po sezonie odejdzie, tym bardziej, że od przyszłego sezonu 3 bramkarzem będzie M.Turek z rocznika 2001) – Winiarczyk, Grądowski (M,W), Przystalski, Sobczyński (M,W) - Pietruszka/Grabas (M,W), Niemczyk (M,W), Sypek (M), Stasiowski (M), Wrzesień/Mat. Gancarczyk - Wolny/Lakwa (M,W) i na zmiany kilku innych juniorów-wychowanków (wchodzących za seniorów lub Sypka/Stasiowskiego jak przekroczą 270 minut; brakuje im odpowiednio 209/212 minut). Jedynie w prestiżowym meczu z Rakowem wyszedłbym najmocniejszym składem lub tylko z kilkoma młodymi, ale wtedy na zmiany wpuścił tych, którym tego 5-tego meczu do PJS by brakowało (Sypek czy Stasiowski już by odpadli). W podanej wyżej propozycji składu, za sam jeden mecz dostalibyśmy punkty za 3xM i 4xW, przy pełnych 90 minutach aż 990-1170 pkt (do wyprzedzających nas Polonii W i Rybnika tracimy ok.700)! A przecież można pójść jeszcze dalej i za któregoś seniora dać jeszcze jednego wychowanka albo na bramce zostawić Weinzettela. Przemnożcie to sobie razy 4 pełne mecze (bo z Rakowem weszli by na jakieś minuty) - 4 tysiące (lub więcej, przy jeszcze odważniejszym zestawieniu składu) punktów dodatkowo, które nic nas nie będą kosztowały. Minusem może być 5 porażek, ale myślę, że będziemy gotowi przełknąć tę gorzką pigułkę, bo awansu to nie powinno odebrać, swoje już zrobiliśmy. Korzyści za to sporo, bo 1) oczywiście PJS i kasa, w najlepszym przypadku prawie 1/4 rocznego budżetu, 2) przegląd młodzieżowego 'wojska' przed 1 ligą i sprawdzenie, kto da sobie radę na tle seniorskim, 3) ogrywanie młodych. Oczywiście nie ma też mowy o żadnym odpuszczaniu meczów, młodzi mają grać najlepiej jak potrafią. Przy okazji jednak apel do trybun o wsparcie, bo wiadomo, że wtedy poziom drużyny może być niższy, ale dla tych młodych chłopaków to było by dopiero przetarcie i nie każde zagranie musi im wyjść.
Siarki już nie dogonimy, Stali i Warty pewnie też, ale liczę na to, że któraś z nich spadnie, tak samo ktoś z trójki Polonia, Bełchatów, Rybnik, które to jednak są do 'łyknięcia' o ile sprawdzi się nakreślony przeze mnie scenariusz. No a jak wiadomo mieć kilkaset tysięcy złotych, a nie mieć, to jest różnica. :-)
Mecze Odry do końca: Rozwój (w; 8), Błękitni (d; 9), Zambrów (w; 18), Kotwica (d; 12), Raków (w; 17); Bytom (d; 15).
Liczba w nawiasie to aktualne miejsce w PJS, my mamy 7. Po meczu z Puszczą nie mamy jeszcze pewnego awansu, choć tylko kataklizm mógłby odebrać 1 ligę. Jesteśmy blisko magicznej bariery 60 pkt, a to zawsze dawało promocję do ligi wyżej. Dodatkowo, po porażce Siarki, raczej nie spadniemy w tabeli poniżej 4 miejsca (musielibyśmy wszystko przegrać, a Siarka wszystko wygrać do końca).
Jedno jest pewne - musimy wygrać w Katowicach. Dlatego też, że Rozwój walczy o utrzymanie, a jest naszym bezpośrednim rywalem jeśli chodzi o PJS. Mają do nas stratę 137 pkt, dodatkowo słyną z pracy z młodzieżą i mają jej dużo w swoim składzie.
Jednak już dalej, oprócz Błękitnych, zaczynają się mecze z zespołami niechętnie korzystającymi z młodych. Dodatkowo od meczu z Błękitnymi bije licznik 5 meczów do końca, a przypominam, że aby punkty do PJS były liczone, to zawodnik MUSI rozegrać 5 meczów, a w nich łącznie min. 270 minut. Dlatego też jeśli chcemy powalczyć o PJS, a szansa jest naprawdę duża, to plan jest prosty: wygrywamy najbliższy mecz, a potem skład zestawiamy z młodych (najlepiej wychowanków) + dajemy szansę kilku mniej grającym seniorom, aby sprawdzić ich pod kątem 1 ligi. Dobrze, że w walkę o utrzymanie ciągle zamieszanych jest dużo zespołów; im dłużej będą musieli walczyć ze sobą, tym lepiej dla nas - wiadomo, że nie sprzyja to stawianiu na młodych, bo cel nr 1 to utrzymanie.
Jak mógłby wyglądać skład wystawiany od meczu z Błękitnymi? Na szybko: Ziarko (M) (wiąże z nim większe nadzieje na przyszłość, Kowalczyk pewnie po sezonie odejdzie, tym bardziej, że od przyszłego sezonu 3 bramkarzem będzie M.Turek z rocznika 2001) – Winiarczyk, Grądowski (M,W), Przystalski, Sobczyński (M,W) - Pietruszka/Grabas (M,W), Niemczyk (M,W), Sypek (M), Stasiowski (M), Wrzesień/Mat. Gancarczyk - Wolny/Lakwa (M,W) i na zmiany kilku innych juniorów-wychowanków (wchodzących za seniorów lub Sypka/Stasiowskiego jak przekroczą 270 minut; brakuje im odpowiednio 209/212 minut). Jedynie w prestiżowym meczu z Rakowem wyszedłbym najmocniejszym składem lub tylko z kilkoma młodymi, ale wtedy na zmiany wpuścił tych, którym tego 5-tego meczu do PJS by brakowało (Sypek czy Stasiowski już by odpadli). W podanej wyżej propozycji składu, za sam jeden mecz dostalibyśmy punkty za 3xM i 4xW, przy pełnych 90 minutach aż 990-1170 pkt (do wyprzedzających nas Polonii W i Rybnika tracimy ok.700)! A przecież można pójść jeszcze dalej i za któregoś seniora dać jeszcze jednego wychowanka albo na bramce zostawić Weinzettela. Przemnożcie to sobie razy 4 pełne mecze (bo z Rakowem weszli by na jakieś minuty) - 4 tysiące (lub więcej, przy jeszcze odważniejszym zestawieniu składu) punktów dodatkowo, które nic nas nie będą kosztowały. Minusem może być 5 porażek, ale myślę, że będziemy gotowi przełknąć tę gorzką pigułkę, bo awansu to nie powinno odebrać, swoje już zrobiliśmy. Korzyści za to sporo, bo 1) oczywiście PJS i kasa, w najlepszym przypadku prawie 1/4 rocznego budżetu, 2) przegląd młodzieżowego 'wojska' przed 1 ligą i sprawdzenie, kto da sobie radę na tle seniorskim, 3) ogrywanie młodych. Oczywiście nie ma też mowy o żadnym odpuszczaniu meczów, młodzi mają grać najlepiej jak potrafią. Przy okazji jednak apel do trybun o wsparcie, bo wiadomo, że wtedy poziom drużyny może być niższy, ale dla tych młodych chłopaków to było by dopiero przetarcie i nie każde zagranie musi im wyjść.
Siarki już nie dogonimy, Stali i Warty pewnie też, ale liczę na to, że któraś z nich spadnie, tak samo ktoś z trójki Polonia, Bełchatów, Rybnik, które to jednak są do 'łyknięcia' o ile sprawdzi się nakreślony przeze mnie scenariusz. No a jak wiadomo mieć kilkaset tysięcy złotych, a nie mieć, to jest różnica. :-)
428Marzec w Zdzichach zaczął ładnie grać , póki co 3 bramki strzelił , mam nadzieje że mentalnie się ogarnie i będzie u nas grał.
429Ruch ma niemałe szanse na awans do II ligi. Wówczas Marzec może chcieć zostać w Zdzieszowicach.Jacelinho pisze:Marzec w Zdzichach zaczął ładnie grać , póki co 3 bramki strzelił , mam nadzieje że mentalnie się ogarnie i będzie u nas grał.
ODRA OPOLE 1945
430Wątpię że zajmą 1 miejsce ale nigdy nie wiadomo , jeszcze są te całe baraże.
431o jakich barażach mówisz?Jacelinho pisze:Wątpię że zajmą 1 miejsce ale nigdy nie wiadomo , jeszcze są te całe baraże.
mistrz 3 ligi awansuje bezpośrednio do 2 po zwycięstwie w całych rozgrywkach, ostatnie baraże graliśmy my
Nie ma tutaj dla was miejsca, bo nie macie jaj
Słuszna sprawa, smutna prawda, tak musi być
432O ile wiem to do II ligi awansują czterej zwycięzcy każdej z 4 grup III ligi.Jacelinho pisze:Wątpię że zajmą 1 miejsce ale nigdy nie wiadomo , jeszcze są te całe baraże.
Druga sprawa to różnica 4 punktów jest znikoma, a w bezpośrednim meczu (2 tyg temu) Ruch wygrał w Jastrzębiu 2:0. Więc nie skreślałbym ich szans.
ODRA OPOLE 1945
433A to przepraszam , mea culpa. Wiadomo że mecz Rakowa z Odrą będzie na Łączy nas piłka. :)
434akurat taki mecz to chyba na żywo powinno się oglądać, prawdopodobnie będzie to mecz o lideraJacelinho pisze:A to przepraszam , mea culpa. Wiadomo że mecz Rakowa z Odrą będzie na Łączy nas piłka. :)
Nie ma tutaj dla was miejsca, bo nie macie jaj
435Ja uwazam ze kazdy mecz swojej druzyny nalezy ogladac na zywo. Chyba. Ze nie ma takiej mozliwosci. Oby Ruch awansowal, a Marzec powrocil w okresie przygotowawczym, warto jeszcze raz dac mu szanse, o ile jest tym zainteresowany.
436Ale u siebie Ruch wrąbał 1:4, więc na dzień dzisiejszy musi odrobić 5 pkt. do GKS J. Co jest oczywiście możliwe, bo lider ostatnio traci punkty.Geordie's pisze: Druga sprawa to różnica 4 punktów jest znikoma, a w bezpośrednim meczu (2 tyg temu) Ruch wygrał w Jastrzębiu 2:0. Więc nie skreślałbym ich szans.
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 maja 2017, 20:39 przez Do przerwy 0:1, łącznie zmieniany 1 raz.
437Mam nadzieję, że nie awansują, a Marzec raczej nie ma powrotu do Odry.
I mam nadzieję, że niewielki sektor w Częstochowie nie pozwoli na oglądanie na żywo wszystkim chętnym ;)
I mam nadzieję, że niewielki sektor w Częstochowie nie pozwoli na oglądanie na żywo wszystkim chętnym ;)
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.
438Nie chodziło mi nawet o bilans bezpośrednich meczów a o formę i stratę punktową. A jak będzie to końcówka sezonu pokaże.Do przerwy 0:1 pisze:Ale u siebie Ruch wrąbał 1:4, więc na dzień dzisiejszy musi odrobić 5 pkt. do GKS J. Co jest oczywiście możliwe, bo lider ostatnio traci punkty.Geordie's pisze: Druga sprawa to różnica 4 punktów jest znikoma, a w bezpośrednim meczu (2 tyg temu) Ruch wygrał w Jastrzębiu 2:0. Więc nie skreślałbym ich szans.
ODRA OPOLE 1945
439Marzec kolejne 2 gole , prowadzi Ruch do 2 ligi.
441Potwierdziła się wcześniejsza informacja - na Łączy Nas Piłka będzie transmisja meczu Raków Częstochowa - Odra Opole. Ciekawe czy TVP3 także planuje swoją transmisję.
442Ruchowi zawiesili licencję. Jeśli podtrzymają to oznacza, że Radomiak wchodzi bez barażu.
443To licencja na ekstraklapę, na pierwszą ligę chyba mogą dostać jeszcze.LooZ^ pisze:Ruchowi zawiesili licencję. Jeśli podtrzymają to oznacza, że Radomiak wchodzi bez barażu.
Nie, nie chcemy was tu!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!
444Nie mogą. Finansowe warunki licencyjne są takie same dla Ekstraklasy i 1 ligi (i chyba dla 2 też) czyli żadnych długów na koniec roku. Tracą licencję, to z automatu lecą do 4 ligi.
445Byłoby fajnie - Radomiak niewiele pokazał w tym sezonie, więc z Radomiakiem u boku łatwiej będzie o utrzymanie;)
446Z tym, że Radomiak ma przed sobą jasną przyszłość: powstaje stadion na 15 tys., dzisiaj sponsorem została Poczta Polska (załatwił im to Bielan, radomski Patryk Jaki ;p), jest duże poparcie miasta. Prawie jak Odra - prawie, bo na terenie stadionu została już wbita pierwsza łopata.
Niemniej ja jestem za tym, by w przyszłym sezonie grało z nami jak najwięcej dużych (kibicowsko) klubów. Do spadku i tak kandydaci będą w postaci Puszczy, Wisły Puławy, Pogoni Siedlce, Wigier czy Stomilu. Damy radę! :)
Niemniej ja jestem za tym, by w przyszłym sezonie grało z nami jak najwięcej dużych (kibicowsko) klubów. Do spadku i tak kandydaci będą w postaci Puszczy, Wisły Puławy, Pogoni Siedlce, Wigier czy Stomilu. Damy radę! :)
447Pytanie jeszcze czy Chojniczanka nie będzie czasem kandydatem do spadku z ekstraklasy.
448W sumie wcześniej wpisałem Chojniczankę ale zedytowałem na Wigry (bo o nich myślałem), ale i Chojniczance prędzej będzie walczyć o utrzymanie w 1 lidze niż o awans (bo że nie awansują do ESY teraz to jestem pewien). Patrz na ich rundę wiosenną i porównaj z poprzednim sezonem - wracają do normalności, runda jesienna była 'wypadkiem przy pracy'. ;)
449Zestawienie w jednym zdaniu "jestem pewien" i "I liga" to nie jest najlepszy pomysł;)
450Chojniczanka też ponoć finansowo słabo stoi.