Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2026/2027. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

734
respest pisze: niedziela, 31 maja 2026, 20:49 Ok, czyli skład na nowy sezon już praktycznie znamy. To się zabawmy w analizę rywali Odry (stan na dzień dzisiejszy, przed startem sezonu z chęcią porównam już po transferach, ale teraz " cóż szkodzi potypować"):
1. Arka - raczej stracą swoich najlepszych piłkarzy, ale klub stabilny, pewnie będzie się liczył w walkę o szybki powrót do Ekstraklasy.
2. Nieciecza - na ten moment główny faworyt do awansu, na tę chwilę wydaje się, że utrzymają trzon drużyny i co ważniejsze bardzo dobrego trenera.
3. Lechia - oni się szykują do sezonu w Ekstraklasie, bo wg Urfera się utrzymali. ;) W każdym razie czeka ich powtórka sytuacji z poprzedniego spadku, raczej nie zapowiada się, żeby wyszło im jednak sportowo tak samo i będą mieli "ciężary". Już odszedł trener i asystent, zaraz odejdą najlepsi piłkarze.
4. Chrobry - już mówi się, że wszyscy najlepsi piłkarze zmienią kluby, troche kejs Odry, która dobrą grę "obkupiła" np. transferem Trojaka do Korony. Imho czeka ich walka o utrzymanie.
5. ŁKS - kolejny raz będą starali się awansować, ale już nie traktuję ich jako jednego z głównych faworytów, bo udowodnili, że pieniądze tam nie grają. Ale w czubie znów będą.
6. Miedź - podobnie jak ŁKS, znów zrobią na papierze dobre transfery i znów myślę, że max powalczą o baraże.
7. Pogoń GM - chodzą słuchy, że mogą nawet nie przystąpić do sezonu. Odszedł Adamski, gra siadła, a mają w lecie odejść i inni wyróżniający. Dodatkowo Legia II awansowała do 2 ligi, więc też nie dostaną już piłkarzy jakich chcą. Mocny kandydat do spadku.
8. Pogoń Siedlce - dolna połowa tabeli, sukcesem znów udana walka o utrzymanie.
9. Polonia Bytom - duża niewiadoma, ale tak jak mówiłem, że bez Tomczyka czeka ich regres, tak znów myślę, że raczej typowy środek tabeli dla nich.
10. Polonia Warszawa - stracili już trenera, dyrektora sportowego, zaraz stracą piłkarza, który stanowi 50% wartości kadry. Co ciekawe drugi najlepszy piłkarz czyli Kuchta też dodał ciekawy post na insta gdzie można interpetować, że żegna się z z kibicami. Środek tabeli.
11. Puszcza - zawsze groźna, trener Tułacz klasa, ale raczej górna połowa tabeli z widokami na baraże.
12. Ruch - chyba największa niewiadoma na teraz, albo przygotują zespół na awans, albo zjadą w tabeli niżej.
13. Stal Mielec - nie zanosi się, żeby stanowili zagrożenie.
14. Stal Rzeszów - jw. Znów stracą najlepszych juniorów, w ich miejsce ma być zmiana taktyki czyli więcej doświadczonych. Raczej środek tabeli, chyba że stracą Thilla, to walka o utrzymanie.
15. Unia - na teraz walka o utrzymanie.
16. Warta - wydaje się móc pełnić w przyszłym sezonie role najmocniejszego z beniaminków, ale raczej kejs Pogoni GM niż Wieczystej.
17. Olimpia/Podbeskidzie/Śląsk II/Sandecja - sportowo najmocniejsza Olimpia, organizacyjnie Sandecja, ale nikt raczej nie będzie walczył o awans od razu w pierwszym sezonie.

Podsumowując - nie będzie żadnego wyraźnego faworyta do awansu jak w tym sezonie Wisła i Śląsk, a i grupa pościgowa wydaje się być słabsza. Nieciecza, Arka, ŁKS, Miedż, ew Ruch - nikt nie budzi u mnie wrażenia drużyny nie do pokonania. Może być to rzeczywiście najsłabsza na papierze 1 liga od dawna, także jak nie spróbować w tym sezonie, to kiedy?
Jutro start ligi. Jeszcze trochę się pewnie w kadrach pozmienia, bardziej lub mniej w zależności od startu każdej z drużyn w lidze, ale trzony kadr są już znane. No to lecimy:
Grupa walcząca o awans - Arka, Nieciecza, Miedź, ŁKS

Nie ma tak oczywistych faworytów jak rok temu Wisła i Śląsk. W Arce dużo zmian, ale za dużo jakości i za bardzo poukładany klub, żeby nie walczyli o awans. Nieciecza długo trzymała wszystkich ważnych piłkarzy, ale w ostatnich dniach traci Amborsiewicza i Fassbendera, niemniej ciągle jest tam dużo doświadczenia. Miedź i ŁKS mocne siłą klubu, ale czy na boisku? Będą się liczyć, ale nie zdziwię się też jak któraś drużyna skończy w środku stawki, a nawet i obie.

Grupa walcząca o baraże - Lechia (?), ODRA, Puszcza, Ruch, Warta

Lechia to duża niewiadoma, ale pewnie spadną na cztery łapy. Nie zmienia to faktu, że długo się będą rozkręcać. Puszcza to Tułacz, więc stabilność. Ruch niby celuje w awans, ale różnie z tym może być, kibice raczej narzekają na stan kadry. Warta wg mnie będzie czarnym koniem, super transfery jak na ich możliwości. Tu też stawiam z ostrożności Odrę, ale jak widzicie nie mamy się kogo obawiać. Z drugiej strony w poprzednich sezonach też się tak mogło wydawać, a wiadomo jak się kończyło.

Spokojny środek tabeli - Podbeskidzie, Polonia B, Polonia W, Stal M, Unia

Z tego grona dużo ekspertów stawia mocniej na "Czarne koszule", ale uważam, że ciężkie będą mieli życie bez Zjawińskiego i przy kontuzjach np Kuchty. Z kolei po sparingach i transferach myślę, że wyżej niż zakładają kibice skończy Unia. Na pewno nie można ich lekceważyć. W ogóle cały zestaw beniaminków raczej nie przespał okienka.

Walka o utrzymanie - Chrobry, Pogoń GM, Pogoń S, Stal Rz

Mam wrażenie, że Chrobry będzie miał mega ciężko. Pozostałe drużyny chyba bez zaskoczeń, wierzę, że znów dobra praca trenera Noconia się obroni, ale skład mają słabiutki.

No i ostatni update kadrowy Odry przed sezonem, tak widzę jutro pierwszy skład na Arkę.
Zrzut ekranu 2026-07-23 181623.png Zrzut ekranu 2026-07-23 181623.png Przejrzano 47 razy 106.28 KiB
Jak widać udało się zbudować teoretycznie całkiem ciekawy skład. Największą niewiadomą napastnicy i ich skuteczność. Jeśli chodzi o młodzieżowców, to jest głębia - z dobrej strony pokazują się największy wygrany przygotowań Staś oraz Barański. Obrona w tej konfiguracji wydaje się solidna, środek pomocy Scalet-Gajda to chyba najmocniejszy środek pola od dawna w Opolu, jedynie trochę martwi, że do zmiany sam Liber, tu bym jeszcze spodziewał się jakiegoś wzmocnienia do końca okna. No i jednak dość nierówne skrzydła, bardzo pewny Spychała vs Palacz/Biedrzycki, dlatego nie zdziwię się, jak jednak jutro zacznie tam Milos. Docelowo myślę, że skończy tam Biedrzycki, który ponoć dobrze wyglądał podczas przygotowań Cracovii i kibice byli zdziwieni, że znów poszedł na wypożyczenie.