Re: Stroje ODRY

176
Ciekawostka.

W tle grafiki widać stylizowany tekst, którego widzimy fragment - "Opolium, urbs Silesiae antiqua (...) fuit gentis Opolanorum, quae inter Slavorum..."

Podejrzewam, że nowa koszulka, projektowana przez wonderkitz, będzie się odnosić właśnie do historii Opola.

Do tego na grafice jest hasło - "My Opolanie. Miasto moje - Opole - jakieś ty opolskie!"

Abstrahując od oceny hasła (mogło być lepsze) to potwierdza to moim zdaniem kierunek.
Obrazek
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

178
No właśnie moim zdaniem to hasło regionalne ;) Opole było stolicą wielu grodów (*abstrahując od historycznych dyskusji) więc Opolanie jak mniemam będzie się odnosiło właśnie do mieszkańców Opolszczyzny.

179
To ja je inaczej interpretuję. Moim zdaniem lepiej byłoby iść w kierunku Opole stolicą Śląska -> Odra klubem regionu. A tak mamy "miasto moje". Fajne jest to nawiązanie do "prastarego" Opola, jest to na pewno coś trochę innego (swoją drogą nasz klub-wzór organizacyjny, a więc Chrobry, również ma historyczne nawiązania w identyfikacji wizualnej;)).
Jestem bardzo ciekaw strojów, mają szansę być naprawdę oryginalne.

180
To już mamy pewność, że koszulki będą nawiązywać do historii Opola. Może jeszcze dzisiaj prezentacja o 19:45?
Obrazek
Cieszy, że mamy tutaj gród Ostrówek, którego wizualizację zresztą robiłem na 800 lecie miasta ;)

181
LooZ^ pisze: niedziela, 14 czerwca 2026, 12:54 To już mamy pewność, że koszulki będą nawiązywać do historii Opola. Może jeszcze dzisiaj prezentacja o 19:45?
Obrazek
Cieszy, że mamy tutaj gród Ostrówek, którego wizualizację zresztą robiłem na 800 lecie miasta ;)
dzisiaj nie było, czyli pewnie jutro o 14:08 :)

184
Gdybym był złośliwy, to bym podejrzewał, że coś koszulki od Jako nie dotarły na czas. Chyba że stosowali z rozmysłem dziwaczną strategię pompowania tematu koszulek, po czym temat umarł na całe tygodnie.

196
Dzisiaj zaprezentowano chyba kilka/naście koszulek. Odra nadal nie. Zapewne to jest taka bomba, że na spokojnie czekamy, aby rozwalić polski światek koszulkowy.

W ogóle nie rozumiem tego. To czemu nie zapowiedziano, że nowe koszulki pokazane będą na prezentacji?

199
LooZ^ pisze: piątek, 17 lipca 2026, 17:48 Dzisiaj zaprezentowano chyba kilka/naście koszulek. Odra nadal nie. Zapewne to jest taka bomba, że na spokojnie czekamy, aby rozwalić polski światek koszulkowy.

W ogóle nie rozumiem tego. To czemu nie zapowiedziano, że nowe koszulki pokazane będą na prezentacji?
Widziałeś tą koszulkę ? Ja się nie dziwię że niechca jej pokazać…