Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2026/2027. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

28
wijamurzyn pisze: sobota, 2 maja 2026, 17:40 Kończymy powoli sezon 25/26 i już wiemy, że kolejny rozpoczniemy w tej samej lidze. Po tym jak Dariusz Sztylka został zaprezentowany jako nowy dyrektor sportowy, w ciągu najbliższych tygodni powinniśmy także poznać nazwisko nowego trenera. Wzorem poprzednich lat wrzucam listę piłkarzy, którym wraz z końcem sezonu kończą się kontrakty.

Adam Wójcik
Mateusz Abramowicz (opcja przedłużenia o kolejny sezon)
Adam Chrzanowski (opcja przedłużenia o kolejny sezon)
Jiri Piroch (opcja przedłużenia o kolejny sezon)
Adrian Purzycki
Lucas Ramos (opcja przedłużenia o kolejny sezon)
Damian Tront (opcja przedłużenia o kolejny sezon)
Mato Milos (opcja przedłużenia o kolejny sezon)
Szymon Szkliński
Jakub Bartosz (opcja przedłużenia o kolejny sezon)
Konrad Nowak
Szymon Kobusiński (opcja przedłużenia o kolejny sezon)
Tomas Prikryl (opcja przedłużenia o kolejny sezon)
Olivier Sukiennicki (koniec wypożyczenia, opcja wykupu)
Szymon Mida (opcja przedłużenia o kolejny sezon)
Adrian Łyszczarz (opcja przedłużenia o kolejny sezon)
Do końca sezonu dwa mecze-sparingi, więc powoli można rzeczywiście podsumowywać i zastanawiać się, kto powinien zostać i stanowić podwaliny pod budowę nowego zespołu. I o ile jestem przekonany, że na nowych nabytkach stempel będzie musiał dać nowy trener, to przegląd obecnej kadry w głównej mierze robi dyrektor Sztylka.

Z podanej wyżej listy ja bym zostawił jedynie Wójcika, Purzyckiego, Łyszczarza (czuję, że jeszcze odżyje w bardziej ofensywnej grze) oraz mimo wszystko Midę jako inwestycję (coraz mniej pewną) w przyszłość. Największy dylemat mam przy Pirochu, miewał solidne momenty, jest najbardziej doświadczonym środkowym stoperem, ale też robi dużo baboli i potrafią przestawić go nawet młodzieżowcy. Niejednoznaczna jest też dla mnie ocena Sukiennickiego, brakuje takiej fantazji z przodu i może być ona mega cenna dla nowego trenera (niezależnie czy to byłby Tomczyk, czy Grabowski), ale jednak bardzo często gaśnie i dla mnie dawał jedynie przebłyski. Przy awansie Wisły wątpie, żeby trzymali się dalej wysokiej ceny wykupu, pytanie czy w ogóle jest sens go wykupować.

Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2026/2027. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

29
Ja uważam, że to gigantyczny problem, że weryfikacja tych zawodników odbywa się bez nowego trenera. Nie mamy tu żadnych gwiazd typu Galan (chociaż mamy graczy perspektywicznych - Wójcik), ale to nie jest też tak, że uważam że większość jest z definicji słaba.
Najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jak chcemy grać. Nie wiem czy taki przykładowy Milos z trochę innymi zadaniami nie okazałby się objawieniem. Zobaczcie jak jasnym punktem na tle tej beznadziei stał się Purzycki, z którym pewnie większość z nas chciała się dawniej żegnać. Chyba nie pamiętam takiego momentu, kiedy naprawdę nie wiedziałem kto musi zostać, a z kim trzeba się pożegnać, a teraz autentycznie trudno powiedzieć w zakresie graczy, którzy byli u nas tylko przez ostatni sezon (bo o takim Pirochu wiemy już wszystko).

32
trops pisze: czwartek, 14 maja 2026, 16:21 Adrian Łyszczarz w grudniu ubiegłego roku dostał wolną rękę w poszukiwaniu nowego klubu.Po kontuzji nie wrócił do formy,a jego ostatni występ w Pucharze Polski przeciwko Piastowi Gliwice był bardzo słaby.
Łyszczarz został ze wzgledu na kasę, ma za dobry kontrakt i za mało ambicji zeby pokazać sie. Miał propozycje ale wygodniej było siedziec w rezerwach. Jedyna rekomendacja to jiech wypie....

33
Abstrahujac od kontraktow jak dla mnie do odstrzału (choc niektórych szkoda):
Lyszczarz, Nowak, Prikryl. Bartosz, Szrek

Mam mieszane uczucia co do:
Ramos Tront, Casio, Perez Mida, piroch, chramowski, kemdzia, palacz

Wszyscy napastnicy (pod warunkiem ze beda lepsi)tez ...paradoksalnie zostawiłbym na koniec kobusinskiegp (szkoda ze nieudaczników z USA ma kontrakt)

Nie mam wątpliwości ze zostać powinni
Bramkarze, pochciol, milos, liber, spychala, purzycki sukiennicki

O młodych sie niebwypiwuadam bonwiadomo ze klub bedzie liczył ze za 2 lata sprzed za gruba kase ... a pewnie bedzie jak zwykle (choc życzę chłopakom jak najlepiej) I skończą w gaciach czy innych lzsach

44
LooZ^ pisze: niedziela, 17 maja 2026, 12:32 Mam nadzieję, że walcząc o awans to znajdziemy jednak innego lidera niż spadkowicza z 1 ligi. Szczególnie, że przez całą karierę Adam miał parę okazji, aby trafić do Odry i nigdy do tego nie doszło.
Podpisuje się w 100%. Nigdy jakoś nie było mu po drodze z Odrą, potencjału rozwojowego brak, na Ekstraklasę za słaby, w spadkowiczu z 1 ligi się wyróżniał. Trudno oczekiwać, żeby taki lider ciągnął Odrę ku Ekstraklasie.

45
respest pisze: niedziela, 17 maja 2026, 11:52 Innego zdania są kibice z Łęcznej, którzy uważają, że był jednym z nielicznych jasnych punktów i grał często jak „profesor”. Zresztą wystarczy przypomnieć sobie że w jego wieku Niziołek dalej szefował w środku pola. Dla mnie idealny kandydat na lidera, o którym wspominał Sztylka.
Myślę że Sztylka ma już nagranego zawodnika na lidera. Adam "wykorzystam Odrę do negocjacji z innym klubem" Deja niech sobie pogra w innym klubie

47
zebro pisze: niedziela, 17 maja 2026, 13:20
LooZ^ pisze: niedziela, 17 maja 2026, 12:32 Mam nadzieję, że walcząc o awans to znajdziemy jednak innego lidera niż spadkowicza z 1 ligi. Szczególnie, że przez całą karierę Adam miał parę okazji, aby trafić do Odry i nigdy do tego nie doszło.
Podpisuje się w 100%. Nigdy jakoś nie było mu po drodze z Odrą, potencjału rozwojowego brak, na Ekstraklasę za słaby, w spadkowiczu z 1 ligi się wyróżniał. Trudno oczekiwać, żeby taki lider ciągnął Odrę ku Ekstraklasie.
Skoro za słaby to czemu zagrał ponad 150 meczów? Ja zdania nie zmienię, ale oczywiście rozumiem, że możecie uważać, że to nie byłby dobry ruch. Z drugiej strony zastanawiam się kogo byście widzieli jako takiego lidera? Najlepiej z doświadczeniem i odpowiednimi umiejętnościami, ale też z kontraktem na ręku. Bo np idealnie też pasowałby Tomasz Gajda z Bytomia (też kapitan, pochodzi z Opola), ale on ma kontrakt jeszcze rok a Polonia na pewno nie puści go za frytki.