Re: Odra Opole- Polonia Bytom 26.04.2026 17:00

4
W takim ujęciu to jest do odrobienia, ale po drodze mamy 7 drużyn do przeskoczenia, z których ktoś na pewno będzie punktował. Dodatkowo, są jeszcze 2 zaległe mecze między drużynami nad nami, więc przynajmniej 2 z nich dopiszą punkty i ta strata do baraży urośnie.

Ciekawe jest to, że w zasadzie żadna z drużyn nad nami poza Puszczą (a w kontekście bezpośredniego awansu mimo wszystko Śląskiem) nie wydaje się być w wybitnej formie i mimo wszystko czeka nas wyścig żółwi i do awansu i do baraży. Tylko że gra Odry też nie jest tu mocnym argumentem... Tak czy inaczej - jasne, że jakieś nadzieje są. Z Polonią Bytom powinniśmy wygrać, oni generalnie zabawili się w Odrę Smyły z sezonu 2017/2018 i zobaczymy jak wtedy będzie układać się tabela, ale nasz udział w barażach naprawdę otarłby się o cud i gdybyśmy jednak do nich weszli, to z automatu zostalibyśmy też ich faworytem.

8
Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że tak niewiele trzeba żeby jednak zakręcić się w barażach. Mając 6 punktów więcej bylibyśmy teraz w tej strefie. A tak tylko przypomnę:
- kuriozalna porażka w Mielcu
- porażka w 7. kolejce u siebie ze Zniczem, który po 6 kolejkach miał na koncie 0 punktów i kilka pogromów
- dwa remisy z Tychami, które kompromitowały się przez cały sezon. W szczególności remis w Opolu, gdzie obie drużyny przez 90 minut broniły wyniku i nie wiem czy tam była jakaś akcja pod którąkolwiek bramką.
- stracone punkty w meczu ze Śląskiem u nas w ostatniej minucie
- porażka w wyjazdowym meczu z Pogonią Grodzisk w ostatniej minucie
- porażka z Miedzią po golu w ostatniej minucie
- remis z ŁKS po golu w ostatniej minucie

Jasne, że farta też trochę było, ale te brakujące 6 punktów uzbiera się z samych goli w końcówkach. I to jest dla mnie ten fenomen - tak beznadziejnie grać cały sezon, tak katować kibiców swoją grą, a i tak otrzeć się o dorobek punktowy dający baraże. Naprawdę ta ekstraklasa nie jest aż tak daleko, przed sezonem ubolewaliśmy, że jesteśmy takim Chrobrym Głogów ale z ładniejszym stadionem. No i ten prawdziwy Chrobry z beznadziejnym stadionem piłkarsko w tym sezonie nas zmiażdżył.

10
Szacunek dla Piotra Plewni, że jako tako ten burdel ogarnął, ale ludzie, my kaleczymy futbol, jakie baraże, po co?

PS. Ktoś z was się orientuje jak wygląda np. dział skautingu w Odrze? Ilu mamy skautów na kontraktach?

Dojechać sezon do końca, zbudować mocny sztab trenerski (Grzegorczyk Mi się marzy, odszedł z Pogoni) szukać zawodników młodych, perspektywicznych i ambitnych i zacząć coś budować w końcu.

U nas wieczne budowanie, strategie długofalowe a i tak zawsze to samo.

12
Foker pisze: wtorek, 21 kwietnia 2026, 21:34
Dojechać sezon do końca, zbudować mocny sztab trenerski (Grzegorczyk Mi się marzy, odszedł z Pogoni) szukać zawodników młodych, perspektywicznych i ambitnych i zacząć coś budować w końcu.
Też pomyślałem o Grzegorczyku w momencie gdy zobaczyłem komunikat o jego odejściu z Pogoni, ale później zerknąłem na profil na TM i szczerze mówiąc nie zrobiły na mnie wrażenia. Fajnie mu szło w tej Arce, ale on ją prowadził zaledwie 14 meczów.
grzeg.jpg grzeg.jpg Przejrzano 1557 razy 48.23 KiB
Ja zerkałem ostatnio na niższe ligi w poszukiwaniu trenerów spoza karuzeli i dwa nazwiska wydały mi się ciekawe: Artur Renkowski i Wojciech Szacoń. Ale ja się nawet nie łudzę na jakikolwiek ciekawy wybór, bo wiem, że skończymy z jakimś Lewandowskim, Żurawiem czy Marcem.

13
Dzisiaj Wieczysta gra z Polonią Bytom,po tym meczu Polonia będzie miała tylko 67h,do meczu z nami.Powinnismy lepiej wyglądać fizycznie, dominować,a nie grać na wyczekanie i stały fragment lub błąd rywala.Tak może w tym meczu Polonia,ale nie my.Jak będzie naprawdę przekonamy się w niedzielę,niech wygra lepszy.Na trybunach zapowiada się święto,oby piłkarze dostosowali się grą do poziomu kibiców.

21
trops pisze: czwartek, 23 kwietnia 2026, 16:13 Dzisiaj Wieczysta gra z Polonią Bytom,po tym meczu Polonia będzie miała tylko 67h,do meczu z nami.Powinnismy lepiej wyglądać fizycznie, dominować,a nie grać na wyczekanie i stały fragment lub błąd rywala.
I jak tam, wyglądaliśmy lepiej? Beniaminek na naszym stadionie nas jedzie, a Odra w zasadzie bez jednej klarownej sytuacji. Dobrze, że trafił się taki mecz i obnażył tę świetnie pracującą defensywę. Podsumowanie kolejnego straconego sezonu.

23
respest pisze: wtorek, 21 kwietnia 2026, 19:25 Dajcie spokój z tymi barażami, ja wiem, że piłka to nie jest najsprawiedliwszy sport, ale jak w ciągu ostatnich pięciu meczów rywale oddali na naszą bramkę 85 strzałów, to to że padły z tego tylko 2 gole to jest cud i ten limit szczęścia się w końcu skończy. To też trochę odkłamuje mit, że Plewnia poprawił grę obronną.
Oliwa sprawiedliwa.