Re: CLJ U-19 - sezon 2025/2026.

2
W tym sezonie ciężko będzie juniorom uciec spod topora. Nasza drużyna U19 wyrasta na głównego dostarczyciela punktów.

Jestem już w tym zapewne nudny, ale nieustannie szkolenie w Odrze budzi moje wątpliwości. Tyle ochów i achów nad akademią, ale sensownego wychowanka na poziom 1 ligi nie jesteśmy w stanie się dorobić, kogoś o większym potencjale sprzedażowym tym bardziej (tylko Wójcik rokuje). U17 kolejny sezon poza CLJ, U15 doły tabeli w swojej grupie, U19 strzeliło 5 bramek w 8 meczach. I najśmieszniejsze - w klubie nie chce się nikomu nawet aktualizować tabeli CLJ, a o tabelach innych drużyn juniorskich nie ma co wspominać, chociaż tutaj naprawdę przydałoby się, bo one nie są łatwe do znalezienia w necie tak jak CLJ U19 czy U17. Wypożyczamy młodych zawodników do innych drużyn, ale też zupełnie nie wiadomo co się tam z nimi dzieje.

Wydaje mi się, że Odra ma naprawdę dobre warunki, żeby rozwijać akademię. Nie mam wglądu jak akademia realnie wygląda od środka, ale coś jest nie tak, skoro przez tyle lat nie udało się osiągnąć praktycznie żadnych efektów.

Nie mieszkam w Opolu, nie wiem na ile akademia jest tez projektem komercyjnym - wie ktoś jak to wygląda? Chodzi mi o to, że pod marką Odry można by było mieć dwie "odnogi" działalności. Jedna to szkółka w "starym stylu", mająca na celu wykształcenie wychowanków. Druga odnoga to stricte komercyjna działalność, w ramach której (w uproszczeniu) każde dziecko, nawet takie niepotrafiące kopnąć piłki, może chodzić na zajęcia piłkarskie, płacić za to i kupować gadżety klubowe. Oczywiście te potrafiące kopnąć piłkę są przekierowywane do grup wyczynowych. Tak to działa?